W związku z przesyłanym projektem rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej na operacje typu „Pomoc dla rolników szczególnie dotkniętych kryzysem COVID–19” w ramach działania „Wyjątkowe tymczasowe wsparcie dla rolników, mikroprzedsiębiorstw oraz małych i średnich przedsiębiorstw szczególnie dotkniętych kryzysem związanym z COVID–19”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza skierowała uwagi do w/w rozporządzenia w piśmie z dnia 20 lipca do Krajowej Rady Izb Rolniczych następującej treści:
W ocenie zarządu w projekcie rozporządzenia pominięto dwie kluczowe grupy rolników, którzy ponieśli straty spowodowane wystąpieniem pandemii z powodu wprowadzenia prawnych ograniczeń mających istotny, negatywny wpływ na wprowadzanie do obrotu ich produktów oraz uzyskiwanych w tym czasie niskich cen. Pierwsza grupa są to producenci warzyw pod osłonami takich jak ogórki, pomidory czy nowalijki. KPIR otrzymywała wiele sygnałów o braku możliwości sprzedaży tych produktów z powodu zamknięcia giełd i rynków hurtowych oraz targowisk i bazarów. Ponadto w okresie od marca do maja br. odnotowano mniejszy popyt na tego rodzaju asortyment, gdyż bardzo wielu klientów dokonywało zakupów w dużych ilościach ( gromadząc zapasy ) podstawowych produktów żywnościowych takich jak mąka, cukier, makarony, ryż i środków higienicznych. Siłą rzeczy zainteresowanie konsumenckie świeżymi warzywami było znikome, co skutkowało obniżką ich cen.
Druga grupa to rolnicy produkujący trzodę chlewna w cyklu otwartym w oparciu o zakup prosiąt bądź warchlaków z zewnątrz. Projektodawca, naszym zdaniem nie do końca słusznie uznał, żeby wesprzeć tylko gospodarzy produkujących trzodę chlewną w cyklu zamkniętym. Faktem jest, że gospodarstwa produkujące prosięta lub żywiec w cyklu zamkniętym są mniej elastyczne na zmieniające się tendencje rynkowe to jednak należy zauważyć, że utrzymująca się niska cena żywca wieprzowego w okresie pandemii dotyczy również tych rolników, którzy zdecydowali się na chów w cyklu otwartym.