W odpowiedzi na wniosek Zarządu KRIR >>> w sprawie dostępności miału węglowego dla producentów prowadzących uprawy pod osłonami, MRiRW w dniu 24 czerwca 2022 r. zwróciło się w tej sprawie do Ministerstwa Aktywów Państwowych, informując co następuje:

Polska jest jednym z większych producentów owoców i warzyw w Europie i na świecie. Coraz większego znaczenia nabiera również produkcja pod osłonami, a krajowe pomidory, ogórki czy sałata są dostępne dla konsumentów przez cały rok. Udział krajowej podaży warzyw spod osłon w ogólnej produkcji warzyw w ostatnich latach przekraczał 20%. Jednocześnie informuje, że w Polsce jest ok. 5 tys. gospodarstw produkujących kwiaty.
Mając na względzie znaczenie upraw produktów ogrodniczych pod osłonami (w szklarniach i w ogrzewanych tunelach foliowych) zwracamy się z uprzejmą prośbą o rozważenie możliwości przychylenia się do wniosku Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych.

Pismo MRiRW >>>

źródło :KRIR