Wieś Kujawsko-Pomorska

O miesięczniku…

Wieś Kujawsko-Pomorska, wydawana wspólnie przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą w Przysieku od 2001 roku, jest miesięcznikiem adresowanym do rolników i ich rodzin oraz innych osób zainteresowanych sprawami wsi i ich mieszkańców. Misją czasopisma jest wspieranie w zakresie informacji i edukacji z obszaru technologii i ekonomiki w celu poprawy jakości życia jej czytelników. W czasopiśmie otrzymają Państwo szereg informacji popularyzujących innowacje w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Dużo uwagi poświęciliśmy także ekonomice rolnictwa i zarządzaniu, w tym pozyskiwaniu środków na inwestycje m.in. z Unii Europejskiej. Ważny blok informacji poświęcony jest życiu społecznemu, w tym prawu oraz ekologii i ekonomii społecznej. W każdym numerze możemy znaleźć przepisy na domowe dania oraz pomysł jak upiększyć dom i ogród. Dodatkową atrakcją są relacje z wyjazdów zagranicznych często do egzotycznych krajów. Od czasu do czasu możemy przeczytać utwór lokalnego poety, a zawsze relacje z wydarzeń takich jak: tragi, wystawy zwierząt, dni pola, dożynki, jarmarki czy festyny wiejskie.

Podsumowując, we Wsi Kujawsko-Pomorskiej jest po trosze wszystko.Każdy może tu znaleźć coś co go zainteresuje, a jeśli zechce to może napisać do redakcji lub też zadać pytanie. Miesięcznik zawiera oprócz własnych artykułów i wywiadów, także materiały sponsorowane i reklamy oraz przedruki najciekawszych publikacji z innych branżowych czasopism. Redakcja stawia sobie za cel dotrzeć z intersującą propozycją do jak największej liczby czytelników, jest to trudne zadanie w czasach silnej konkurencji, nie tylko ze strony prasy, ale przede wszystkim różnych kanałów multimedialnych. Utrzymująca się od lat liczba prenumeratorów oraz nagrody ze strony firm prowadzących profesjonalną ocenę wydawnictw branżowych świadczą, że udaje się osiągać postawione cele.

Marek J. Nowacki
Redaktor Naczelny Wsi Kujawsko-Pomorskiej

 

Smaczna Wielkanoc

Potrawy wielkanocne należą do klasyków kuchni polskiej. Wielkanoc w polskiej kuchni nie tylko wyjątkowo smakuje, ale i wygląda. Wielkanocny stół powinien być bogaty w różnego typu potrawy. Zarówno te wytrawne, jak i przygotowywane na słodko. Różnego typu mięsa i sałatki będą dobrym dodatkiem do świeżej kromki chleba, a kawałek słodkiego mazurka czy puszystej babki będzie doskonały do filiżanki kawy czy herbaty. Potrawy wielkanocne mają w Polsce długą tradycję, dlatego bez dwóch zdań powinniśmy ją kultywować.

Forum Trzody Chlewnej cz. I

Pod takim tytułem odbyła się 1 marca 2022 roku konferencja on-line zorganizowana przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Celem jej było przybliżenie aktualnych zagadnień związanych z produkcją wieprzowiny. Tematyka wydarzenia była podzielona na 5 części: bezpieczeństwo produkcji, ekonomika, żywienie, pogłowie świń i innowacje.

Modernizacja gospodarstw rolnych w obszarze A

W terminie do 27 maja 2022 roku prowadzony będzie nabór wniosków w ramach poddziałania 4.1.3 „Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych”. Wnioski o przyznanie pomocy przyjmowane będą przez oddziały regionalne ARiMR. W ramach ogłoszonego naboru można złożyć tylko jeden wniosek o przyznanie pomocy wyłącznie dla obszaru A: rozwój produkcji prosiąt, który doprowadzi do wzrostu liczby utrzymywanych loch do co najmniej 50 sztuk.

Świadczenie ratownicze dla strażaków – ratowników OSP

Po wielu latach starań o finansowe uhonorowanie, w choćby symboliczny sposób, strażaków, którzy w akcjach ratowniczych przez wiele lat poświęcali swój czas, a często również i zdrowie dla lokalnych społeczności, udało się wywalczyć wprowadzenie dla nich świadczenia ratowniczego z tytułu wysługi lat w ochotniczej straży pożarnej w wysokości 200 zł. Jak wskazuje sama nazwa nie będzie ono przysługiwało każdemu członkowi OSP. Kto więc i na jakich zasadach może ubiegać się o przyznanie tego dodatku?