Wieś Kujawsko-Pomorska

O miesięczniku…

Wieś Kujawsko-Pomorska, wydawana wspólnie przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą w Przysieku od 2001 roku, jest miesięcznikiem adresowanym do rolników i ich rodzin oraz innych osób zainteresowanych sprawami wsi i ich mieszkańców. Misją czasopisma jest wspieranie w zakresie informacji i edukacji z obszaru technologii i ekonomiki w celu poprawy jakości życia jej czytelników. W czasopiśmie otrzymają Państwo szereg informacji popularyzujących innowacje w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Dużo uwagi poświęciliśmy także ekonomice rolnictwa i zarządzaniu, w tym pozyskiwaniu środków na inwestycje m.in. z Unii Europejskiej. Ważny blok informacji poświęcony jest życiu społecznemu, w tym prawu oraz ekologii i ekonomii społecznej. W każdym numerze możemy znaleźć przepisy na domowe dania oraz pomysł jak upiększyć dom i ogród. Dodatkową atrakcją są relacje z wyjazdów zagranicznych często do egzotycznych krajów. Od czasu do czasu możemy przeczytać utwór lokalnego poety, a zawsze relacje z wydarzeń takich jak: tragi, wystawy zwierząt, dni pola, dożynki, jarmarki czy festyny wiejskie.

Podsumowując, we Wsi Kujawsko-Pomorskiej jest po trosze wszystko.Każdy może tu znaleźć coś co go zainteresuje, a jeśli zechce to może napisać do redakcji lub też zadać pytanie. Miesięcznik zawiera oprócz własnych artykułów i wywiadów, także materiały sponsorowane i reklamy oraz przedruki najciekawszych publikacji z innych branżowych czasopism. Redakcja stawia sobie za cel dotrzeć z intersującą propozycją do jak największej liczby czytelników, jest to trudne zadanie w czasach silnej konkurencji, nie tylko ze strony prasy, ale przede wszystkim różnych kanałów multimedialnych. Utrzymująca się od lat liczba prenumeratorów oraz nagrody ze strony firm prowadzących profesjonalną ocenę wydawnictw branżowych świadczą, że udaje się osiągać postawione cele.

Marek J. Nowacki
Redaktor Naczelny Wsi Kujawsko-Pomorskiej

 XI Ogólnopolska Wystawa Bydła Hodowlanego

2 i 3 lipca w Minikowie odbyło się szereg ważnych dla rolnictwa wydarzeń, nad którymi patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wydarzeniami tymi były między innymi: Ogólnopolska Wystawa Bydła Hodowlanego i Regionalna Kujawsko-Pomorska Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Wydarzenia te cieszyły się dużym zainteresowaniem rolników, tak tłumnie odwiedzających tereny wystawiennicze Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Zioła w SGGW/

Kolekcja roślin leczniczych i aromatycznych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie źródłem zróżnicowanych surowców zielarskich Rośliny lecznicze i aromatyczne stanowią najliczniejszą i najbardziej zróżnicowaną grupę roślin użytkowych na świecie. Pozyskiwane z nich surowce wykorzystuje się na szeroką skalę zarówno w krajach rozwijających się, jak i zachodnich. Mówiąc o roślinach leczniczych należy mieć obecnie na uwadze zarówno ich wykorzystanie w przemyśle fitofarmaceutycznym przy wytwarzaniu leków ziołowych, produkcji suplementów diety, jak i proste domowe użycie w postaci naparów, odwarów, nalewek itp. Z kolei rośliny aromatyczne, charakteryzujące się wyraźnym smakiem i zapachem, stanowią między innymi źródło przypraw i aromatów roślinnych. Zarówno rośliny lecznicze, jak i aromatyczne zawdzięczają swoje działanie i zastosowanie obecności w swoich tkankach substancji biologicznie aktywnych. Substancje te, między innymi olejki eteryczne i związki fenolowe, warunkują aktywność farmakologiczną pozyskiwanych surowców, a także w przypadku przypraw, odpowiadają za ich właściwości sensoryczne.

Wsparcie finansowe usług związanych z rolnictwem i leśnictwem

W terminie od 7 lipca do 19 sierpnia br. możliwe będzie ubieganie się o wsparcie na inwestycje w ramach poddziałania 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej.

 Szparag – król warzyw

W świecie śródziemnomorskim historia szparagów sięga blisko pięciu tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie raczyli się nimi, ciesząc się ich delikatnym smakiem. Uprawę szparagów już w 200 roku przed naszą erą zapoczątkowali Rzymianie. Kuchnia rzymska serwowała przekąskę ze szparagów na gorąco z roztopionym masłem, pieprzem, solą i kroplami cytronu (roślina wieloletnia rutowata). Miłość do tego warzywa i warunki klimatyczne doprowadziły do jego całorocznej uprawy w starożytnym Rzymie. Cesarz August mawiał: „Zrób to zanim ugotują się szparagi”. W wielu cywilizacjach uważano je za afrodyzjak. Do Europy Północnej szparagi przywędrowały w średniowieczu. Spożywano je głównie w Anglii, Niemczech i Francji.