Podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej ( Dz. U.poz. 451) obowiązujące od 1 czerwca 2016 r.
Co można produkować i sprzedawać konsumentom końcowym w ramach Działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej?
W ramach działalności MOL można prowadzić:
- rozbiór mięsa wieprzowego, wołowego, baraniego, koziego, końskiego, z drobiu lub zajęczaków, zwierząt łownych oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych,
- produkcję surowych wyrobów mięsnych, mięsa mielonego, produktów mięsnych,
- produkcję wstępnie przetworzonych lub przetworzonych produktów rybołówstwa,
- produkcję produktów mlecznych i produktów na bazie siary,
- produkcję produktów jajecznych z ugotowanych jaj,
- produkcję gotowych posiłków ( potraw) z produktów pochodzenia zwierzęcego, lub z udziałem tych produktów, pod warunkiem, że co najmniej jeden produkt pochodzenia zwierzęcego należący do głównych składników został wyprodukowany w tym zakładzie.
Obszar sprzedaży i dostaw w ramach MLO
Województwo, w którym
Jest prowadzona produkcja lub 2) Sąsiadujące z nim powiaty lub 3) Obszar miast stanowiących siedzibę wojewody, lub sejmiku województwa położonych na obszarach województw sąsiadujących z woj. w którym jest prowadzona produkcja, 4) Terytorium całej Polski
- wyłącznie podczas wystaw,
- festynów , targów, lub kiermaszy
(organizowanych w celach promocyjnych)
Maksymalna wielkość dostaw (obligatoryjnych) w ramach MOL.
- mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie lub produkcja surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego – tona tygodniowo,
- mięso drobiowe lub zajęczaków lub produkcja z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego – 0,5 tony tygodniowo,
- mięso zwierząt łownych ( zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkcja z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego – 0,5 tony tygodniowo ( lub 26 ton rocznie – zgoda i decyzja administracyjna PLW),
- produkty mięsne – 1,5 tony tygodniowo,
- produkty mleczne lub na bazie siary – 0,5 tony tygodniowo,
- produkty rybołówstwa – 0,5 tony tygodniowo ( lub 26 ton rocznie – zgoda i decyzja dministracyjna PLW),
- produkty jajeczne – 0,15 tony tygodni,
- gotowe posiłki ( potrawy) – 1,5 tony tygodniowo.
Wymagania dla działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MLO)
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego do działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej stosuje się przepisy rozporządzenia ( WE ) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. – w sprawie higieny środków spożywczych.
Rejestracja działalności marginalnej lokalnej i ograniczonej (MLO).
Zgodnie z art. 19 i 21 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego warunkiem zarejestrowania działalności MLO jest:
- Opracowanie projektu technologicznego zakładu ( rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego ( Dz. U. poz. 434 ),
- Przesłanie projektu wraz z wnioskiem o jego zatwierdzenie powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na planowane miejsce prowadzenia działalności oraz pisemne powiadomienie go o zakresie, wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w takim zakładzie.
- Złożenie pisemnego wniosku o wpis do rejestru zakładów w terminie co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności,
Elementy, które powinien zawierać wniosek oraz ewentualne dodatkowe dokumenty, które należy dołączyć do wniosku określa art. 21 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego.
Działalność można rozpocząć po uzyskaniu decyzji administracyjnej o wpisie do właściwego rejestru i nadaniu zakładowi weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.