Wieś Kujawsko-Pomorska

O miesięczniku…

Wieś Kujawsko-Pomorska, wydawana wspólnie przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą w Przysieku od 2001 roku, jest miesięcznikiem adresowanym do rolników i ich rodzin oraz innych osób zainteresowanych sprawami wsi i ich mieszkańców. Misją czasopisma jest wspieranie w zakresie informacji i edukacji z obszaru technologii i ekonomiki w celu poprawy jakości życia jej czytelników. W czasopiśmie otrzymają Państwo szereg informacji popularyzujących innowacje w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Dużo uwagi poświęciliśmy także ekonomice rolnictwa i zarządzaniu, w tym pozyskiwaniu środków na inwestycje m.in. z Unii Europejskiej. Ważny blok informacji poświęcony jest życiu społecznemu, w tym prawu oraz ekologii i ekonomii społecznej. W każdym numerze możemy znaleźć przepisy na domowe dania oraz pomysł jak upiększyć dom i ogród. Dodatkową atrakcją są relacje z wyjazdów zagranicznych często do egzotycznych krajów. Od czasu do czasu możemy przeczytać utwór lokalnego poety, a zawsze relacje z wydarzeń takich jak: tragi, wystawy zwierząt, dni pola, dożynki, jarmarki czy festyny wiejskie.

Podsumowując, we Wsi Kujawsko-Pomorskiej jest po trosze wszystko.Każdy może tu znaleźć coś co go zainteresuje, a jeśli zechce to może napisać do redakcji lub też zadać pytanie. Miesięcznik zawiera oprócz własnych artykułów i wywiadów, także materiały sponsorowane i reklamy oraz przedruki najciekawszych publikacji z innych branżowych czasopism. Redakcja stawia sobie za cel dotrzeć z intersującą propozycją do jak największej liczby czytelników, jest to trudne zadanie w czasach silnej konkurencji, nie tylko ze strony prasy, ale przede wszystkim różnych kanałów multimedialnych. Utrzymująca się od lat liczba prenumeratorów oraz nagrody ze strony firm prowadzących profesjonalną ocenę wydawnictw branżowych świadczą, że udaje się osiągać postawione cele.

Marek J. Nowacki
Redaktor Naczelny Wsi Kujawsko-Pomorskiej

Barwy Lata – Dary Jesieni 2022

W trzecią niedzielę września (18.09.) Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego udostępnił swoje tereny odwiedzającym i wystawcom. W ten niezbyt ciepły i pochmurny dzień Minikowo gościło ponad 120 wystawców i około 6 tysięcy odwiedzających. A wszystko to za sprawą „Barw Lata – Darów Jesieni”, które pod obecną nazwą organizowaliśmy po raz drugi. Tradycyjnie, jak co roku wydarzenie otworzył dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – Ryszard Kamiński w asyście Wojewody Kujawsko-Pomorskiego – Mikołaja Bogdanowicza, przedstawicieli współorganizatorów i jednostek samorządowych.

 

Czas zbiorów na zimę

W październiku, ale również i później, w zależności od przebiegu pogody, zbierane są warzywa do przechowywania. Jesienią przypadają również główne zbiory warzyw dla przetwórstwa. Zbierane są przede wszystkim warzywa korzeniowe i kapusty głowiaste na długie przechowywanie. Dla przemysłu przetwórczego zbierane są także warzywa korzeniowe, ale i kapustne, takie jak kalafior i brokuł.

Dożynki – najważniejsze święto wsi

Współcześnie okres sierpnia i września rozpoczyna czas dożynek, czyli ludowego święta, uwieńczonego festynem po ukończeniu żniw. Jest to największe święto rolników, mające zarówno formę podziękowania za zbiory w danym roku, jak i prośby o pomyślność w roku kolejnym.

 

Jesienne przysmaki

Jesień to czas bardzo kolorowy w kuchni polskiej i regionalnej. Na naszych stołach coraz częściej pojawiają się grzyby, orzechy, warzywa, owoce w daniach mięsnych i jarskich. Jesień to pora zmiennej pogody i zwiększonej podatności na choroby i infekcje. Warto więc do swojej diety włączyć rozgrzewające przyprawy, tj.: czosnek, imbir, cebulę, które nie tylko dodadzą niepowtarzalnego smaku potrawom, ale również wzmocnią naszą odporność. Myślę, ze większość z nas, w zimny jesienny dzień, nie pogardzi porcją rozgrzewającej zupy czy kawałkiem domowego ciasta do kawy lub herbaty. Ja nie, a Wy?