×

Uwaga

Lack of access rights - File 'http:/www.kzprirb.pl/wp-content/uploads/2021/06/rejestracja-kliknij-768x1086.png'

Miesięcznik WiOM – Warzywa i Owoce Miękkie ma przyjemność poinformować o planowanym spotkaniu  dnia 7 września z fasolą szparagową w kontekście przetwórstwa.

W programie lustracja poletek odmian fasoli szparagowej czołowych w tym segmencie firm nasiennych. Następnie w świetlicy w Jacewie (powiat inowrocławski), omówione zostaną tematy nawożenia i ochrony tego gatunku. Obecni na szkoleniu będą  przedstawiciele firmy Greenyard Frozen Poland.

Spotkanie jest bezpłatne ale konieczna jest rejestracja na stronie na https://bit.ly/3msKizf

Szczegółowy program spotkania znajduje się w załączniku.

 

W niedzielny poranek 29 sierpnia br. w toruńskim Parku Pamięci została odsłonięta Instalacja poświęcona  mieszkańcom wsi, chłopom i ziemianom, zamordowanym w ramach, określanej obecnie jako zbrodnia pomorska, ludobójczej akcji „odpolszczania” północno-zachodniej części polskich ziem, przyłączonych wkrótce po napaści Niemiec na Polskę w 1939 roku do III Rzeszy.

Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza serdecznie zaprasza na promocję pn: „Warzywa i Owoce na naszym talerzu” do Torunia w dwóch terminach:

28 sierpnia 2021 roku skwer przy Muzeum Etnograficznym ul. wały Gen. Władysława Sikorskiego 19 od godziny 14:00

29 sierpnia 2021 roku plac przy CKK Jordanki ul. Aleja Solidarności 1-3 od godziny 10:00

W sobotę 28 sierpnia br. w Teatrze Horzycy w Toruniu odbyła się gala najważniejszego plebiscytu rolników Pomorza i Kujaw czyli VI edycja konkursu Agricola-Syn Ziemi. Organizatorem wydarzenia był Urząd Marszałkowski we współpracy z Kujawsko-Pomorską Izbą Rolniczą.

Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza serdecznie zaprasza na promocję wieprzowiny do Lubienia Kujawskiego. W programie przewiduje się m. in.: degustację potraw z wieprzowiny, konkursy z nagrodami dla dzieci i dorosłych oraz muzykę na żywo.

 „Wieprzowina ważnym składnikiem diety”
Lubień Kujawski –Plac przy ZPO ul. Szkolna 15 – 21 sierpnia 2021 roku  godzina 14:00

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego